“Waar er vroeger een constant getetter was van negatieve zinloze zaken, raakte ik langzamerhand vervult met lichtpuntjes”

door Dave, 46 jaar, Utrecht


Daar lag ik dan…..

Tien jaar lang minimaal 70 uur per week gewerkt. Het succes gevonden, maar bijna de hoogste prijs ervoor betaald….mijn leven. Al een jaar negeerde ik de duizelingen, pijnscheuten rond mijn hartstreek en een overmatig alcoholgebruik. Nu was het elastiekje, welke ik al zo lang overstrekte, gebroken waarmee er een abrupt einde kwam aan mijn carrière als kok een restauranteigenaar.

Wat volgde kan ik alleen maar beschrijven als de meest zwarte periode in mijn leven.

Ik verloor mijn restaurant, mijn vrouw en mijzelf. Geen zelfvertrouwen meer, geen lol meer in het leven, alles was somber. Verder had ik zo ingeteerd op mijn lichaam dat er bijna niets meer van over was.

De kunst van het naar binnen keren

Om maar weg te zijn van alles en iedereen, heb ik ervoor gekozen om de “camino de Santiago” te gaan lopen. Het bleek een goede keuze. Mijn lichaam werd met de dag sterker en mijn hoofd leger en leger. Ik heb geleerd wat meditatie kan doen voor een mens. De kunst van het naar binnen keren, waardoor je je gedachten makkelijker kan ordenen en er rust ontstaat in je brein. Waar er vroeger een constant getetter was van negatieve zinloze zaken, raakte ik langzamerhand vervuld met lichtpuntjes.

Kleine positieve momenten die elke dag talrijker werden, het herstel was daar!

Mijn herstel

Inmiddels had ik een sportschool gevonden, waar ik 1op1 begeleiding kreeg in het aansterken van mijn verwaarloosde lichaam. Die drie keer in de week waren mijn stok achter de deur. Ik had in die tijd regelmatig momenten waarin ik terugviel . En de wetenschap dat ik mij weer een paar uurtjes in het zweet kon werken, stimuleerde mij om de ingeslagen weg te vervolgen.

Anderhalf jaar heeft mijn herstel geduurd.  Pas toen durfde ik het aan om op reis te gaan. Ik ben gedurende een aantal maanden door zuid oost Azië getrokken. Het voelde als een cadeau voor mijzelf naar al dat harde werken.

Een burn-out positief benutten…

Inmiddels ben ik een burnout-buddie. Geen psycholoog, een klein beetje coach, maar bovenal een  ervaringsdeskundige die andere mensen wil begeleiden de weg te vinden uit die zwarte tunnel die burn-out heet.

Ik ben blij dat ik mijn verhaal mag delen met ReSset en dat er meer mensen zijn zoals Rob en Nicoline, die anderen willen helpen hun burn-out om te zetten naar iets positiefs zoals ik heb kunnen doen.