Je balans houden in drukke tijden

Je balans houden in drukke tijden

Iedereen kent wel het gevoel van spanning. Op het moment dat je deze druk goed aankunt ben je in balans. De belasting (spanning) is in evenwicht met de belastbaarheid, ofwel de mate waarin je kunt omgaan met de spanning.

Na een langere periode van spanning heeft je lichaam (en geest) tijd nodig om te herstellen. Je neemt dan even rust, een paar dagen vrij of gaat een weekje vroeg naar bed. Maar wat als een dergelijke periode van spanning steeds vaker voorkomt? Op een gegeven moment, kun je niet meer bijslapen en voel je een continue druk. Na verloop van tijd kan deze druk zich zelfs ontwikkelen tot overspannen of een burn-out. (zie ook de 4 fasen van stress ontwikkeling). Je balans is in dit geval ver te zoeken… wat nu?!

Balans tussen belastbaarheid en belasting

Belasting vs. belastbaarheid

Er zijn diverse redenen waarom je spanning of druk kunt ervaren. Er zijn alledaagse stress situaties maar ook eisen die op je werk worden gesteld, privé omstandigheden en sociale verplichtingen kunnen voor spanning zorgen. Soms zijn er omstandigheden waar je even niets aan kunt veranderen, zoals een overlijden of drukke periode op het werk. Hoe kun je dan toch zorgen voor een goede balans en een te veel aan stress voorkomen?

Een goede tip:

Bekijk de balans eens van de andere kant. In plaats van de belasting te verkleinen en de druk weg te nemen, kun je ook je belastbaarheid vergroten zodat je de druk beter aankunt. Met andere woorden, je probeert niet de stress-factoren weg te nemen, maar je probeert de manier hoe jij met stress omgaat te veranderen.

Een aantal factoren die je belastbaarheid (hoe veel stress jij aankunt) beïnvloeden zijn:  

 • Leefgewoonten
 • Sociale steun
 • Gezondheid
 • Assertiviteit
 • Conflictstijl
 • Manier van denken
 • Manier van omgaan met problemen en gebeurtenissen

Je denkt nu wellicht, dat ook hier zaken bij zitten die je niet kunt veranderen. En deels heb je misschien gelijk, maar een groot deel van deze genoemde onderdelen komt voort uit jouw zelf. Dit betekent dat je ook zelf een rol kunt spelen in het veranderen van deze zaken. Zelfs de onderdelen die je niet kunt veranderen (bv. sociale steun van anderen), kun je mogelijk wel beïnvloeden (hulp vragen bij juiste instanties).

Lekker makkelijk

Als je eenmaal zo veel stress ervaart dat je een burn-out hebt ontwikkeld, weet je dat dit niet is ontstaan door 1 enkele reden. En het is ook niet ontstaan van de een op de andere dag. Daarom is ook de oplossing niet te vinden in het wegnemen van 1 bepaalde stressfactor of door eenvoudig een weekje vrij te nemen. Een gezond evenwicht, ook onder druk, creëer je door beide zijden van de balansbalk te beïnvloeden. Je belastbaarheid vergroten én tegelijkertijd de belasting laten afnemen.

Ervaar jij een teveel aan stress? Probeer dan eens zelf je belasting en belastbaarheid  naast elkaar te zetten.
Stap 1: Welke aspecten in je leven zorgen voor stress en waar kun je iets aan veranderen?
Stap 2: Welke onderdelen die in dit artikel genoemd zijn, kunnen je helpen om beter om te gaan met de stress en hoe kun je deze beïnvloeden?

De teamleden van ReSset werken samen en combineren diverse behandelingen tot 1 totaalpakket om een burn-out te behandelen én voorkomen. Lekker makkelijk is het nog steeds niet, maar eenvoudig maken wij het wel. Een psycholoog, fysiotherapeut, coach en coördinator staan voor jou klaar om samen met jou een oplossing te vinden. Voor meer informatie; info@resset.nl. Wij zullen je graag vrijblijvend adviseren.

De 4 fasen van stress ontwikkeling

De 4 fasen van stress ontwikkeling

Heb jij een stress vol leven en heb je het idee dat je rustiger aan moet doen? Hoe veel stress heb je eigenlijk? Ook belangrijk, hoe lang ervaar je al stress? En wanneer moet je ingrijpen zodat je niet over je eigen grenzen heengaat? Ik heb een interessant artikel gevonden op de website https://www.huisarts.nl/wanneer-heb-je-een-burn-out , waarin de mate waarin je stress ervaart, wordt ingedeeld naar ‘fasen van stress’ die uiteindelijk leiden tot een burn-out.  Lees hier meer over deze fasen en de kenmerken van stress.

Fase 1 Stress
In deze fase zitten we allemaal weleens en is er niets aan de hand omdat in deze fase, situaties van stress zich afwisselen met periodes van ontspanning. De stress zorgt ervoor dat de bloeddruk omhoog gaat en de hartslag stijgt. Je functioneert goed en je kan het beste uit jezelf halen. Het lichaam kan zich in de periode van ontspanning volledig herstellen. In het geval dat de stress iets te lang duurt, zal het lichaam subtiele signalen geven. Dan moet je denken aan lichte hoofdpijn, stemmingswisselingen, een opgejaagd gevoel hebben en soms niet zo goed slapen. Wanneer je in periodes van ontspanning helemaal herstelt, zal je er niet overspannen van raken.

Fase 2 Chronische stress
In deze fase neemt de stress de overhand en blijft de ontspanning enigszins uit. Die momenten van ontspanning zijn er wel, maar ze zijn te kort om helemaal te herstellen. Vaak is het zo dat je je niet bewust bent van een probleem en functioneer je voor je gevoel heel erg goed. Deze fase kan enkele maanden tot enkele jaren aanhouden zonder overspannen te raken.

Fase 3 Overspannen
Wanneer de chronische stress maar voortduurt, zal de energie in je lichaam opraken. Wanneer dat het geval is, dan ben je overspannen. De hoge cortisol-waarden begin je te merken en je dagelijkse belastbaarheid neemt af. Op zo’n moment is het lastig om al je activiteiten naar tevredenheid uit te voeren. Naast de lichamelijke klachten nemen nu ook allerlei psychische symptomen van overspannen toe.

Lichamelijke symptomen

 • Continue vermoeid voelen.
 • Last hebben van slapeloosheid.
 • Gevoel van uitputting.
 • Een gespannen gevoel in je spieren waardoor pijn ontstaat.
 • Nek- en schouderpijn door een verkrampte houding.
 • Sommigen krijgen buikpijn.
 • Symptomen van hyperventilatie.
 • Hoofdpijn.
 • Wazig zien.
 • Darmproblemen.
 • Versnelde hartslag
 • Verhoogde bloeddruk.
 • Koud hebben.

Psychische symptomen

 • Concentratieproblemen.
 • Vergeetachtigheid.
 • Angst- en paniekaanvallen.
 • Stemmingswisselingen.
 • Down voelen.
 • Opgejaagd gevoel hebben.
 • Lusteloos zijn.
 • Piekeren.

Wanneer je hier aangekomen bent, dan merk je concreet dat je jezelf door de stress aan het slopen bent. Dit is het moment om te voorkomen dat je een burn-out krijgt. Misschien moet je minder gaan werken of moet je de stress in je leven verminderen. In ieder geval moet je structurele veranderingen in je gedrag aanbrengen, om de dagelijkse stress te verminderen. Helaas denken veel mensen dat het vanzelf allemaal wel weer overgaat. Wanneer je overspannen bent, kun je door adequaat in te grijpen ervoor zorgen dat je weer snel herstelt. Dit is echt de laatste waarschuwing die je lichaam je geeft om ervoor te zorgen dat je niet in fase 4 belandt.

Fase 4 Burn-out
Wanneer je geen structurele veranderingen in je gedrag hebt aangebracht, zal je naar alle waarschijnlijkheid, in fase 4 belanden. Het lichaam is geestelijk en lichamelijk uitgeput en het functioneert niet meer. De klachten zijn niet meer te negeren en gaan je leven steeds meer beheersen. De eerdergenoemde symptomen van overspannenheid zijn nu heel duidelijk aanwezig, met daarnaast één of meerdere van de onderstaande symptomen. Samen zorgen ze ervoor dat je niet goed meer kunt functioneren:

 • Angst- en paniekklachten.
 • Extreem gevoel van uitputting.
 • Extreem gevoelig voor prikkels.
 • Depressie.

Bron: https://www.huisarts.nl/wanneer-heb-je-een-burn-out

Herken jij jezelf in een van deze fasen? Neem dan actie en mail mij met jouw verhaal, ik wil je graag vrijblijvend adviseren. Mijn email:  nicoline@resset.nl.

Niet zo zeuren en hóp…. terug aan het werk!

Niet zo zeuren en hóp…. terug aan het werk!

Vroeger vertelde een vriendin mij dat haar vader in de ziektewet zat omdat hij overspannen was. Ik heb hier destijds heel gek op gereageerd, omdat ik in die tijd totaal niet begreep dat iemand overspannen kan zijn.  Mijn gedachte was; je kunt toch gewoon even uitrusten en weer aan het werk gaan? “Niet zo zeuren en hóp… terug aan de slag!”

O, wat was ik toen nog lekker naïef… Inmiddels ben ik een aantal jaren verder, wat levenservaring rijker en heb ik zelf bijna een burn-out gehad…. Maar bestaat er eigenlijk zoiets als een bijna-burn-out??

Een burn-out is…

Op internet lijken vrijwel alle websites, specialisten en artsen het met elkaar eens; Een burn-out wordt gekenmerkt door haar chronische karakter. Er wordt gesproken over burn-out als je langer dan 6 maanden overspannen bent.

Maar wanneer ben je dan overspannen? Of dat je gewoon even uit moet rusten en hóp….weer terug aan het werk gaat?!  

Ik heb een interessant artikel gevonden, waarin de mate waarin je stress ervaart, wordt ingedeeld naar ‘fasen van stress’ die uiteindelijk leiden tot een burn-out.  Lees hier meer over deze fase en hoe je een burn-out herkent.

Herken jij jezelf in een van deze fasen? Neem dan actie en mail mij met jouw verhaal, ik wil je graag vrijblijvend adviseren. Mijn email:  nicoline@resset.nl.