Iedereen kent wel het gevoel van spanning. Op het moment dat je deze druk goed aankunt ben je in balans. De belasting (spanning) is in evenwicht met de belastbaarheid, ofwel de mate waarin je kunt omgaan met de spanning.

Na een langere periode van spanning heeft je lichaam (en geest) tijd nodig om te herstellen. Je neemt dan even rust, een paar dagen vrij of gaat een weekje vroeg naar bed. Maar wat als een dergelijke periode van spanning steeds vaker voorkomt? Op een gegeven moment, kun je niet meer bijslapen en voel je een continue druk. Na verloop van tijd kan deze druk zich zelfs ontwikkelen tot overspannen of een burn-out. (zie ook de 4 fasen van stress ontwikkeling). Je balans is in dit geval ver te zoeken… wat nu?!

Balans tussen belastbaarheid en belasting

Belasting vs. belastbaarheid

Er zijn diverse redenen waarom je spanning of druk kunt ervaren. Er zijn alledaagse stress situaties maar ook eisen die op je werk worden gesteld, privé omstandigheden en sociale verplichtingen kunnen voor spanning zorgen. Soms zijn er omstandigheden waar je even niets aan kunt veranderen, zoals een overlijden of drukke periode op het werk. Hoe kun je dan toch zorgen voor een goede balans en een te veel aan stress voorkomen?

Een goede tip:

Bekijk de balans eens van de andere kant. In plaats van de belasting te verkleinen en de druk weg te nemen, kun je ook je belastbaarheid vergroten zodat je de druk beter aankunt. Met andere woorden, je probeert niet de stress-factoren weg te nemen, maar je probeert de manier hoe jij met stress omgaat te veranderen.

Een aantal factoren die je belastbaarheid (hoe veel stress jij aankunt) beïnvloeden zijn:  

  • Leefgewoonten
  • Sociale steun
  • Gezondheid
  • Assertiviteit
  • Conflictstijl
  • Manier van denken
  • Manier van omgaan met problemen en gebeurtenissen

Je denkt nu wellicht, dat ook hier zaken bij zitten die je niet kunt veranderen. En deels heb je misschien gelijk, maar een groot deel van deze genoemde onderdelen komt voort uit jouw zelf. Dit betekent dat je ook zelf een rol kunt spelen in het veranderen van deze zaken. Zelfs de onderdelen die je niet kunt veranderen (bv. sociale steun van anderen), kun je mogelijk wel beïnvloeden (hulp vragen bij juiste instanties).

Lekker makkelijk

Als je eenmaal zo veel stress ervaart dat je een burn-out hebt ontwikkeld, weet je dat dit niet is ontstaan door 1 enkele reden. En het is ook niet ontstaan van de een op de andere dag. Daarom is ook de oplossing niet te vinden in het wegnemen van 1 bepaalde stressfactor of door eenvoudig een weekje vrij te nemen. Een gezond evenwicht, ook onder druk, creëer je door beide zijden van de balansbalk te beïnvloeden. Je belastbaarheid vergroten én tegelijkertijd de belasting laten afnemen.

Ervaar jij een teveel aan stress? Probeer dan eens zelf je belasting en belastbaarheid  naast elkaar te zetten.
Stap 1: Welke aspecten in je leven zorgen voor stress en waar kun je iets aan veranderen?
Stap 2: Welke onderdelen die in dit artikel genoemd zijn, kunnen je helpen om beter om te gaan met de stress en hoe kun je deze beïnvloeden?

De teamleden van ReSset werken samen en combineren diverse behandelingen tot 1 totaalpakket om een burn-out te behandelen én voorkomen. Lekker makkelijk is het nog steeds niet, maar eenvoudig maken wij het wel. Een psycholoog, fysiotherapeut, coach en coördinator staan voor jou klaar om samen met jou een oplossing te vinden. Voor meer informatie; info@resset.nl. Wij zullen je graag vrijblijvend adviseren.