Burn-out en stress bij ZZP'ers / Zelfstandig Ondernemers

Als ZZP’er of zelfstandig ondernemer sta jij aan het roer. Je werkt zelfstandig (al dan niet met personeel of een partner) en bepaalt hoe je werkt, voor wie je werkt en hoe jij je bedrijf inricht. Hier komt bij kijken dat je ook zelf verantwoording draagt voor  je inkomsten en de continuïteit van je werkzaamheden. Het is niet vreemd dat je een hoge werkdruk hebt en met enige regelmaat stress ervaart als zelfstandig ondernemer. Echter zijn de gevolgen van een mogelijke burn-out ingrijpend voor de eigen zaak en werken veel zelfstandigen te lang door, ondanks de waarschuwingssignalen van het lichaam.  

Gelukkig kun je burn-out snel voorkomen én behandelen.
Bij ReSset geloven wij in een praktische benadering. Ervaar jij veel stress en merk je dat dit jouw privé en/ of werksituatie nadelig beïnvloedt? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend en geheel gratis oriëntatie gesprek. Op basis van jouw persoonlijke situatie zoeken we een oplossing die passend én haalbaar is. Wij bieden altijd een eerlijk advies.

Preventie van een burn-out

Als zelfstandige meld je je niet even ziek bij je werkgever of ga je langs een arbo-arts. Je beslist zelf, wanneer het tijd is om naar een huisarts te gaan of even rust te nemen. Hierbij laat je in veel gevallen meewegen de vraag of je verzekerd bent voor het verlies van inkomsten als je niet meer kunt werken of dat er iemand is om jouw afwezigheid op te vangen? 

Het grote voordeel als zelfstandige, is dat je zelf grotendeels kunt bepalen hoe jouw werkomgeving eruit ziet en hoe jij je werk inricht. Dit betekent dat met de juiste tips en handvaten jij ervoor kunt zorgen dat hoge werkdruk niet hoeft te leiden tot uitval of burn-out, met alle nadelige gevolgen van dien.

Het preventief programma van ReSset leert je de waarschuwingssignalen van je lichaam tijdig te herkennen, hoe je kunt omgaan met werkdruk en jouw persoonlijke valkuilen weet te vermijden. 

Als zelfstandige is er speciaal aandacht voor de rol die jouw werk speelt in je sociale omgeving of gezinssituatie en hoe je hiermee om kunt gaan.

 

Behandeling van een burn-out

Herken jij je in een van de kenmerken van een burn-out, wordt jouw functioneren nadelig beinvloedt door stress en / of lijdt je privé leven onder de gevolgen van hoge werkdruk? Dan biedt een gecombineerd interventie programma de uitkomst. 

Als je al niet gedwongen bent om rust te nemen doordat je fysiek of mentaal uitgeput bent geraakt, is het in veel gevallen raadzaam om zelf even een pas op de plaats te maken. Een burn-out leidt namelijk gemiddeld tot 8 maanden uitval. De kosten voor gemiste inkomsten, vervanging en inwerken lopen op. Er is een risico tot verlies van klanten en projecten. 

Stel je voor dat je na 4 weken rust weer kunt starten met het terug opbouwen van je werkzaamheden en klanten contacten? 

Dit is mogelijk! Afhankelijk van de fase van de burn-out, (omgevings)factoren die meespelen en jouw persoonlijke situatie zul je in korte tijd je belastbaarheid opbouwen. Je gaat werken aan een juiste balans tussen inspanning, ontspanning en rust. Een terugvalpreventie plan en nazorg advies leert je hoe je kunt starten met werk op een verantwoorde en veilige manier. 

berg beklimmen

Als je kiest voor ReSset, kies je voor...

en bovenal kies je voor jezelf!

Burn-out Buddy programma

ReSet heeft speciaal voor ZZP’ers en zelfstandig ondernemers een Burn-out Buddy programma, waarbij je van gedachten kunt wisselen met ervaringsdeskundigen over de invloed van jouw afwezigheid tijdens het programma, op je bedrijf en je omgeving.

Wat gebeurt er met je gezin als jij er een poosje tussen uit stapt? Hoe verzeker je de continuïteit van je bedrijf en de planning / voorbereiding op het programma?  Voorafgaand aan het programma maar ook na terugkeer in Nederland kun je terugvallen op advies en coaching middels dit Buddy programma. Je staat er niet alleen voor!