Heb jij een stress vol leven en heb je het idee dat je rustiger aan moet doen? Hoe veel stress heb je eigenlijk? Ook belangrijk, hoe lang ervaar je al stress? En wanneer moet je ingrijpen zodat je niet over je eigen grenzen heengaat? Ik heb een interessant artikel gevonden op de website https://www.huisarts.nl/wanneer-heb-je-een-burn-out , waarin de mate waarin je stress ervaart, wordt ingedeeld naar ‘fasen van stress’ die uiteindelijk leiden tot een burn-out. Lees hier meer over deze fasen en de kenmerken van stress.
Fase 1 Stress
In deze fase zitten we allemaal weleens en is er niets aan de hand omdat in deze fase, situaties van stress zich afwisselen met periodes van ontspanning. De stress zorgt ervoor dat de bloeddruk omhoog gaat en de hartslag stijgt. Je functioneert goed en je kan het beste uit jezelf halen. Het lichaam kan zich in de periode van ontspanning volledig herstellen. In het geval dat de stress iets te lang duurt, zal het lichaam subtiele signalen geven. Dan moet je denken aan lichte hoofdpijn, stemmingswisselingen, een opgejaagd gevoel hebben en soms niet zo goed slapen. Wanneer je in periodes van ontspanning helemaal herstelt, zal je er niet overspannen van raken.
Fase 2 Chronische stress
In deze fase neemt de stress de overhand en blijft de ontspanning enigszins uit. Die momenten van ontspanning zijn er wel, maar ze zijn te kort om helemaal te herstellen. Vaak is het zo dat je je niet bewust bent van een probleem en functioneer je voor je gevoel heel erg goed. Deze fase kan enkele maanden tot enkele jaren aanhouden zonder overspannen te raken.
Fase 3 Overspannen
Wanneer de chronische stress maar voortduurt, zal de energie in je lichaam opraken. Wanneer dat het geval is, dan ben je overspannen. De hoge cortisol-waarden begin je te merken en je dagelijkse belastbaarheid neemt af. Op zo’n moment is het lastig om al je activiteiten naar tevredenheid uit te voeren. Naast de lichamelijke klachten nemen nu ook allerlei psychische symptomen van overspannen toe.
Lichamelijke symptomen
- Continue vermoeid voelen.
- Last hebben van slapeloosheid.
- Gevoel van uitputting.
- Een gespannen gevoel in je spieren waardoor pijn ontstaat.
- Nek- en schouderpijn door een verkrampte houding.
- Sommigen krijgen buikpijn.
- Symptomen van hyperventilatie.
- Hoofdpijn.
- Wazig zien.
- Darmproblemen.
- Versnelde hartslag
- Verhoogde bloeddruk.
- Koud hebben.
Psychische symptomen
- Concentratieproblemen.
- Vergeetachtigheid.
- Angst- en paniekaanvallen.
- Stemmingswisselingen.
- Down voelen.
- Opgejaagd gevoel hebben.
- Lusteloos zijn.
- Piekeren.
Wanneer je hier aangekomen bent, dan merk je concreet dat je jezelf door de stress aan het slopen bent. Dit is het moment om te voorkomen dat je een burn-out krijgt. Misschien moet je minder gaan werken of moet je de stress in je leven verminderen. In ieder geval moet je structurele veranderingen in je gedrag aanbrengen, om de dagelijkse stress te verminderen. Helaas denken veel mensen dat het vanzelf allemaal wel weer overgaat. Wanneer je overspannen bent, kun je door adequaat in te grijpen ervoor zorgen dat je weer snel herstelt. Dit is echt de laatste waarschuwing die je lichaam je geeft om ervoor te zorgen dat je niet in fase 4 belandt.
Fase 4 Burn-out
Wanneer je geen structurele veranderingen in je gedrag hebt aangebracht, zal je naar alle waarschijnlijkheid, in fase 4 belanden. Het lichaam is geestelijk en lichamelijk uitgeput en het functioneert niet meer. De klachten zijn niet meer te negeren en gaan je leven steeds meer beheersen. De eerdergenoemde symptomen van overspannenheid zijn nu heel duidelijk aanwezig, met daarnaast één of meerdere van de onderstaande symptomen. Samen zorgen ze ervoor dat je niet goed meer kunt functioneren:
- Angst- en paniekklachten.
- Extreem gevoel van uitputting.
- Extreem gevoelig voor prikkels.
- Depressie.
Bron: https://www.huisarts.nl/wanneer-heb-je-een-burn-out
Herken jij jezelf in een van deze fasen? Neem dan actie en mail mij met jouw verhaal, ik wil je graag vrijblijvend adviseren. Mijn email: nicoline@resset.nl.
[…] Na verloop van tijd kan deze druk zich zelfs ontwikkelen tot overspannen of een burn-out. (zie ook de 4 fasen van stress ontwikkeling). Je balans is in dit geval ver te zoeken… wat […]